Translate

Tajaan

Selasa, 18 Mei 2010

Punca-punca gangguan makhluk halus

Jika diteliti, terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya gangguan-gangguan makhlus halus. Menurut Ustaz Amsari Jais, Imam Pusat Tahfiz Nasjid Kem Terendak Melaka yang berpengalaman selama lebih lebih 5 tahun dalam peubatan Islam ini, gangguan makhluk halus ini disebabkan beberapa perbuatan yang dilakukan oleh masyarakat Islam sendiri menyebabkan mereka mudah diresapi serta diganggu oleh makhluk halus ini. Antara perbuatan berkenaan ialah:

a) Tidak taat kepada Allah, meninggalkan sembahyang, tidak menjaga amalan dan ibadah serta melakukan sesuatu pekara bukan kerana Allah.

b) Menyanyi di dalam bilik air sewaktu mandi dan tidak membaca doa masuk ke tandas atau bilik air.

c) Rumah-rumah dihiasi dengan patung-patung hiasan, gambar-gambar lucah dan alat-alat yang melalaikan umat Islam. Di samping itu terdapat lambang salib (lambang agama kristian) pada gambar-gambar, lantai rumah atau dinding-dinding.

d) Masuk ke dalam rumah yang gelap, telah lama ditinggalkan dan tidak berpenghuni tanpa membaca Bismillah. Ini kerana golongan jin suka berada pada tempat-tempat gelap dan yang lama ditinggalkan.

e) Membuang air panas, membuang air kecil ke dalam lubang air (saluran pvc bilik mandi). Dikhuatiri golongan jin berada di kawasan tersebut kerana ia sukakan tempat yang kotor.

f) Terlalu takut kepada jin dan syaitan sehingga menjadi lemah semangat (lebih takutkan makhluk Allah daripada takutkan Yang Maha Pencipta).

g) Golongan wanita yang suka menangis, merintih, putus asa dan kecewa sebelum masuk tidur dan suka berhias (bersolek) berlebih-lebihan (dikhuatiri mudah terkena histeria).

Sebagai pengetahuan kita semua..agar lebih berhati-hati dalam setiap tindak-tanduk dan tingkahlaku kita..walhhua'lam..
selalunya, yg tiada kita cari,yg ada tak dihargai, yg lebih dikejar, yg kurang dibiar, kelebihan dibangga, kelemahan dikesali, bersyukurkah kita?

4 ulasan:

 1. i like this entry. jgn terlampau takut dgn jin ngn syaitan. :) betul tu

  BalasPadam
 2. Sdr Wanie,

  Yang penting kita kena yakin Jin juga Syaitan itu memang ujud; cumanya mereka sukar mengganggu kita jika kita kuat semangat pun pandai menghalau mereka.

  BalasPadam
 3. sentiasa beribadat kepada Allah..sentiasa mnjaga setiap tngkah laku n sntiasa berhati2 ke mana saja kita berada..

  BalasPadam
 4. sentiasa beribadat kepada Allah..moga kita dijauhkan daripada diganggu makhluk halus..sentiasa mnjaga setiap tngkah laku kita n sentiasa berhati2 walau di mana kita berada.._eira:)

  BalasPadam