Translate

Tajaan

Khamis, 2 Julai 2009

Cili (Petua)

Cili Jeruk Tahan Lama

Celurkan cili yang telah dihiris ke dalam air panas. Biarkan semalaman. Toskan airnya sehingga kering. Kemudian campurkan sedikit cuka, air masak dan masukkan ke dalam bekas yang bertutup.


Cili Kisar Tahan Lama

  • Buang biji cili kering terlebih dahulu dan rendam semalaman.
  • Kisarkan sehingga hancur. Rebus bersama sekit minyak masak sehingga kering.
  • Apabila sejuk, masukkan ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti sejuk.

Masakkan cili dengan air dan sedikit garam. Setelah sejuk bolehlah dikisar hingga hancur. Simpan dalam peti sejuk.


Menghancurkan Biji Cili

Kita sering menghadapi masalah untuk menghancurkan biji cili setelah dikisar:-

  • Masukkan cili dan bahan-bahan lain ke dalam balang pengisar.
  • Tuangkan sedikit minyak masak ke dalam balang pengisar tadi.
  • Kisar sehingga semuanya hancur
  • Tiada ulasan:

    Catat Ulasan