Translate

Tajaan

Selasa, 20 Oktober 2009

Harum Aroma Dari Blog Kak Ros Di Tokyo

Air soya ekpress

Air soya ekpress ( bahan-bahanye)

1 litre air kacang soya dlm kotak
2 cawan air
1 cawan gula ( ikut tahap kemanisan masing)
2 ikat daun pandan

Caranya,

masukkan semua dalam periuk dan masak hingga agak medidih, sejukkan dan buleh lah diminum.

Pau Kak Ros Tokyo

resepi pau tu pula biasa je, ros guna tepung blue key, import dari mesia, punyelah tahan nak pakai, sebabnye ade satu kotak je, heheehehe, memang dah niat dah nak buat masa bulan puasa, resepi yang selalu ros buat je leh rujuk kat bawah ni

400 gram tepung pau
50 gram shortening ( lemak sayuran)
220ml air suam
50 gram gula
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
6 gram yis

Caranya
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan, pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit dan bahagikan pada 20 bahagian kecil dan isi dengan inti kegemaran anda.

2. Tadi ros letak inti kacang merah dan daging+kentang, tutup doh rapat-rapat dan biarkan sehingga dua kali ganda selama 1 jam, kukus selama lebih kurang 8 hingga 10 minit, bergantung pada saiz pau. sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.












menu tu di susun atas meja untuk amik gambar je, belum dihidangkan sepenuhnye lagi, lepas di snap terus letak balik atas almari heheehehehe-

Untuk Pengetahuan Bersama summer kt sini siang panjang-kena sabar sikitlah berpuasa musim summer ni- lapar tak sangat cuma haus je sikit.

Waktu Imsak di Jepun 3.33 pagi bersamaan 2.33 pagi waktu Malaysia ( kena bangun awal)
Waktu Berbuka 6.20 malam bersamaan 5.20 petang di Malaysia

Banyak lagi Masakan Menarik dari Kak Ros
Sila Klik

http://damiacyan.multiply.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan