Asam pedas Melaka
Bahan-bahan
- 3 keping ikan tenggiri (ikan lain pun boleh)
Bahan kisar:- - 3 biji bawang merah
- 10biji cili kering
- 1/2 in halia
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 1/2 in kunyit hidup
- 2 ulas bawang putih
Bahan tumis:- - @ 1/2 bawang besar-hiris
- @ 1/4 sudu teh biji sawi
- @ 1/4 sudu teh halba
- @ 2 tangkai daun kari
- air asam jawa secukupnya
- air secukupnya
- 1 biji tomato-potong2
- 5 biji kacang bendi
- 1 serai-diketuk
- 1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
- minyak masak
- garam dan gula jika suka
Cara-cara
- panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
- masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
- masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan