Translate

Tajaan

Khamis, 14 April 2011

Haram Tetap haram... No kompromi


Sila lihat di atas dan baca hadith di bawah ini

Nu'man bin Basyir r.a. berkata: Aku mendengar Rasullullah Sollallahualaihiwasalam bersabda: "Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram pun jelas dan di antara keduanya ada hal-hal yang syubhah yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Sesiapa menjauhinya, maka ia telah membersihkan agama dan kehormatannya sebaliknya sesiapa memasuki syubhah, ia telah memasuki keharaman, bagaikan penggembala yang menggembala di sekitar kawasan larangan, tidak lama ia akan jatuh ke dalamnya”. (HR Bukhari dan Muslim)

Lebih parah lagi umat Islam ditipu. Kita mati-mati ingatkan Ribena ni semuanya ok tapi rupa-rupanya RIBENA ADA ARAK. Tak percaya baca berita ini.

LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.

BirminghamPost semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas pengguna! mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada! kadar yang rendah.Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.

Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya.

Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.

Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.

Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga deng! an lima perasa yang disediakan untuk Ribena.. - Agensi

Misrz Lollybabe: perkara begini elok kita rujuk Jab. Agama kita dulu, barulah kita buat keputusan, sebab melalui artikel ini, ini kes di Luar Negara; Maka kalau kita di Luar Negara elok jangan minum Coke atau Ribena ini.

Harapan kita agar di negara kita Syarikat minuman ini tidak sampai sama adunannya bagai di Luar Negara kita.

1 ulasan: