Translate

Tajaan

Khamis, 28 Januari 2010

Fahrin Menangis Dituduh Panas Baran, Kaki Pukul


Terlalu kecewa dengan dakwaan bekas kekasihnya Linda Onn yang dia kaki pukul, Fahrin menitiskan air mata. Pelakon terkenal ini juga minta Linda memohon maaf secara terbuka. Foto The Star Oleh Brian Moh.

SIKAP berdiam diri bukan lagi jalan terbaik bagi pelakon dan pengacara Fahrin Ahmad, 31, menghadapi segala kemelut kisah percintaannya.

Tindakan mengemukakan notis tuntutan dalam tempoh tujuh hari terhadap bekas kekasihnya, penyampai radio Suria FM, Linda Onn, merupakan jalan terakhir bagi Fahrin membersihkan semula namanya dari persepsi negatif masyarakat.

Dakwaan kononnya dia seorang yang panas baran dan kaki pukul dalam satu kenyataan Linda baru-baru ini merupakan tamparan hebat kepadanya sehingga dia terpaksa mengambil keputusan yang agak sukar itu.

"Keputusan ini sangat berat. Saya ambil masa yang agak panjang untuk membawa perkara ini ke mahkamah. Saya lebih suka berdiam diri, namun keadaan tersebut tidak dihargai.

"Apabila keadaan semakin tidak terkawal dan menjejaskan imej dan kredibiliti saya sebagai duta kepada tiga produk terkenal Shell, Celcom dan Garnier, saya rasa tiada jalan lain selain bagi amaran kepada dia (Linda Onn).

Fahrin terlalu sebak mengenangkan bagaimana dia diaibkan oleh dua orang bekas kekasihnya

Fahrin menzahirkan rasa kesal dengan dakwaan dia seorang lelaki yang panas baran. Pelakon drama TV itu turut mengakui, dia menghadapi tekanan emosi sejak kebelakangan ini kerana dakwaan itu.

"Kesan kenyataan itu sangat besar kepada emosi, kerjaya dan keluarga saya. Bayangkan bagaimana perasaan saya bila orang bertanyakan hal ini kepada ibu saya yang terlantar sakit di hospital?.

"Bagaimana jika saya nak berkahwin dan macam mana tanggapan keluarga perempuan terhadap saya? Bagaimana pula tanggapan produk-produk iklan yang ambil saya sebagai duta? Bagaimana dengan rezeki dan masa depan saya nanti?," ujar Fahrin sambil menahan sebaknya.

Namun Fahrin bersyukur, keluarganya tetap berdiri di belakangnya, memberi sokongan padu.

"Alhamdulilah keluarga saya kuat menerima dugaan ini. Saya tidak berdendam dengan mereka. Kalau boleh saya tidak mahu perkara ini dipanjangkan lagi," ujarnya yang berkali-kali berharap perkara ini tidak dipanjangkan.

Ketika ditanya tentang perkara-perkara buruk seperti yang didakwa dalam kenyataan penyampai radio tersebut, Fahrin berkata dia tidak seperti yang laporkan media dalam kenyataan tersebut.

"Saya sangat kecewa, saya tidak marah dengan mereka tetapi kenapa sampai hati buat saya begini. Kata saya kaki pukul, panas baran...., saya tidak macam itu," ujar pengacara Sehati Berdansa ini.

Dia turut memberitahu bahawa keburukan-keburukan yang diceritakan oleh bekas-bekas kekasihnya itu telah mengaibkan dirinya.

"Percintaan bersama Linda dan Scha Al-Yahya adalah dua percintaan yang berbeza. Jalan ceritanya juga berbeza tapi bila mereka sudah berkawan baik, mereka bercerita tentang keburukan saya. Cuba suruh mereka cari 10 kebaikan saya, mesti ada.

"Tapi saya tetap berbangga berkawan dengan mereka dan kerjaya mereka yang semakin meningkat," katanya.

Sedih bila keluarga turut menerima impak dari dakwaan tersebut.

Dalam pada itu, Fahrin turut mengakui serik untuk menjalinkan hubungan cinta dengan mereka di kalangan selebriti setelah melalui hal-hal sebegini.

"Mula-mula dulu saya anggap ini adalah jodoh. Tapi setelah apa yang saya lalui dan apa yang telah ditunjukkan tuhan, mungkin lepas ini bukan dengan rakan artis lagi," ujarnya mengakhiri perbualan.

Mstar.

Fahrin bengang

Oleh Elrafaei Sapi

ahmadelrafaei@hmetro.com.my

2010/01/26

SERI KEMBANGAN: “Apa perasaan anda apabila orang bertanyakan pada ibu anda yang sedang sakit, adakah anak anda kaki pukul?” keluh pelakon popular, Fahrin Ahmad yang tidak dapat menyembunyi perasaan sedih sehingga menitiskan air mata ketika mengumumkan tindakan undang-undang yang diambilnya pada sidang media di sini, semalam.

SERI KEMBANGAN: “Apa perasaan anda apabila orang bertanyakan pada ibu anda yang sedang sakit, adakah anak anda kaki pukul?” keluh pelakon popular, Fahrin Ahmad yang tidak dapat menyembunyi perasaan sedih sehingga menitiskan air mata ketika mengumumkan tindakan undang-undang yang diambilnya pada sidang media di sini, semalam.

Kejadian itu, kata Fahrin, 30, mendorongnya mengambil tindakan undang-undang terhadap penyampai radio, Linda Onn selepas bekas kekasihnya itu mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap dirinya, menerusi laporan dua akhbar, baru-baru ini.

Menerusi firma guaman, Tengku Naufal & Co, pelakon berkenaan mengemukakan notis tuntutan yang mengandungi empat perkara iaitu kenyataan maaf terbuka Linda menerusi akhbar, penarikan balik kenyataan penyampai radio itu terhadap Fahrin yang dibuat sebelum ini, surat aku janji secara bertulis agar dia tidak mengulangi perbuatan itu dan surat tuntutan ganti rugi.

Fahrin yang ditemani peguam Tengku Naufal Tengku Mansor dan Ahmad Hafez Zaidi, menyatakan kenyataan yang dikeluarkan Linda menerusi dua akhbar berlainan pada 19 Januari dan 20 Januari lalu, mendakwa dirinya seorang kaki pukul dan tidak menghormati wanita.

“Ini bukan keputusan mudah dan saya ambil masa panjang untuk ambil tindakan undang-undang ini. Sebelum ini, saya hanya berdiam diri tetapi kini keadaan tidak terkawal, menyebabkan saya tertekan dari aspek psikologi dan mencalar maruah saya.

“Biarpun pada mula saya anggap perkara sebegini remeh, sebaliknya apa yang dilaporkan menerusi dua akhbar ini menjadi bukti kukuh untuk saya ambil tindakan undang-undang. Kedua-dua artikel ini mewujudkan keraguan yang menjurus persoalan saya berperangai macam itu.

“Sebelum ini, saya terima banyak panggilan (telefon) yang bertanya sama ada benar saya ini kaki pukul. Saya sedih dengar perkara ini kerana sikap sebenar saya bukan macam itu. Saya seorang yang ceria dan suka senyum pada orang lain,” katanya.

Fahrin berkata, tindakan undang-undang diambil bukan kerana marah, tetapi terlalu kecewa dengan sikap Linda yang melemparkan tohmahan terhadapnya.

Pelakon filem baru, 2 Hati 1 Jiwa ini juga mengakui pernah menjalinkan hubungan cinta dua tahun dengan penyampai radio berkenaan walaupun mereka menafikan hubungan sebenar dan sekadar menyatakan status ‘teman tapi mesra’. “Cinta saya ikhlas dan ia tidak seharusnya berakhir begini. Bila habis bercinta, saya bercakap perkara yang baik dan tidak reka sesuatu yang boleh membuat orang lain berprasangka buruk.

“Sebelum ini, apabila saya putus cinta dengan Linda dan Scha Al-Yahya, saya cuma berdiam diri. Saya tahu risiko bercinta dengan selebriti, tetapi saya bersyukur dan tidak kesal dengan mereka,” katanya.

Thursday, January 28, 2010

Linda Onn Jumpa Fahrin Ahmad di Mahkamah


“Semua kenyataan yang keluar daripada mulut saya adalah untuk menjawab persoalan yang diajukan oleh pihak media. Bukan saya sengaja hendak bercerita. Saya bercakap perkara yang benar.

Itu reaksi Linda Onn berhubung notis tuntutan yang dibuat oleh Fahrin Ahmad berhubung penyiaran dua artikel dalam akhbar Sinar Harian (19 Jan 2010) dan The Star (20 Jan 2010). Notis tuntutan bertarikh 22 Januari itu dikeluarkan melalui peguamnya, Tengku Naufal Tengku Mansor yang menuntut Linda dan individu-individu serta pihak-pihak berkenaan yang bertanggungjawab atas penyiaran dua artikel itu membuat kenyataan maaf secara jelas dan membuat penarikan semula segala tohmahan yang telah dikeluarkan.

Linda yang ditemui selepas selesai bertugas di konti Suria FM bagaimanapun tidak mahu mengulas lanjut tentang perkara ini. Alasan yang diberikan oleh penyampai radio popular ini, dia tidak boleh sewenang-wenangnya memberi komen kerana sudah menyerahkan perkara ini untuk diselesaikan oleh peguam.

“Memandangkan perkara ini akan dibawa ke mahkamah, jadi saya tidak mahu mengulas lebih lanjut. Saya serahkan perkara ini kepada peguam saya. Saya sudah tahu perkara ini beberapa hari lalu dan bermula dari hari itu, saya telah lantik peguam untuk menguruskannya.”
Ditanya adakah tindakan Fahrin itu wajar atau pun tidak, Linda tidak mahu memberi sebarang komen. Malah, Linda juga enggan mengulas apabila ditanya tentang kemungkinan Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya akan diheret bersama bagi menyelesaikan kes ini.

Menyentuh dakwaan Linda yang mengatakan Fahrin panas baran sehingga bertindak kasar terhadap dirinya, Linda menjelaskan dia tidak boleh memberi sebarang kenyataan tentang perkara itu.

“Biarlah perkara ini dibincangkan di mahkamah. Itu sahaja yang boleh saya katakan buat masa ini,” ujar Linda yang turut menafikan situasi sekarang ini menjejaskan kerjayanya yang baru bermula di Suria FM.

“Rakan-rakan setugas dan pihak pengurusan sekarang ini banyak memberi sokongan kepada saya dan saya sangat berterima kasih kepada mereka kerana memahami situasi ini.”

Internet

Fahrin Ahmad Tidak Profesional TENGKING LINDA

MINGGU lalu, Hits serta beberapa rakan media lain menerima kiriman e-mel daripada seorang pembaca yang menceritakan tentang insiden kekecohan di set rancangan Sehati Berdansa.

Emel bertajuk ‘Fahrin Ahmad Tidak Profesional’ itu berkisar mengenai apa yang berlaku membabitkan dua pengacaranya iaitu Fahrin Ahmad dan Linda Onn.

Menurut e-mel berkenaan, Fahrin didakwa telah menengking Linda ketika kedua-dua mereka menjalani sesi latihan untuk malam penyingkiran di Debaran Sehati Berdansa minggu kedua.

Insiden itu bukan sahaja disaksikan oleh krew penerbitan malah setiap pasangan yang menyertai rancangan hiburan tersebut.

Melihatkan dirinya dimalukan sedemikian, Linda dikatakan telah bertemu dengan produser rancangan terbabit supaya meminta Fahrin bersikap profesional.

Bagi mencari jawapan sebenar di sebalik kiriman e-mel dan insiden itu, Hits berkesempatan bertemu dengan Fahrin sebaik tamatnya siaran langsung Debaran Sehati Berdansa di Astro Bukit Jalil, Kuala Lumpur Ahad lalu.

Agak tertekan tatkala membaca salinan e-mel yang diberikan kepadanya, Fahrin mengaku, berlakunya perselisihan faham antaranya dan Linda semasa sesi latihan Debaran Sehati Berdansa tersebut.

“Memang saya ada sebut perkataan-perkataan yang ditulis dalam e-mel itu tetapi dalam ‘permainan’ e-mel dan Internet, sesiapa pun boleh menokok tambah cerita.

“Mengenai tindakan saya menengking pula, saya bukan jenis orang seperti itu.

“Perkara ini terjadi di set. Sebagai rakan sekerja, sememangnya ada perselisihan faham tetapi apa yang penting perjalanan rancangan itu berlangsung dengan baik,’’ katanya.

Fahrin dan Linda disatukan kembali untuk mengacara Sehati Berdansa musim kedua walaupun kedua-dua mereka jelas tidak sehaluan seperti dahulu sebagai ‘teman tapi mesra’.

Biarpun hubungan mereka ibarat luka yang belum sembuh tetapi atas dasar profesional, mereka menerima tawaran untuk digandingkan sebagai pengacara program tersebut.

Jelas Fahrin, e-mel yang disebarkan itu dilihatnya sebagai serangan peribadi oleh orang yang mungkin berdendam atau tidak berapa setuju dengan segala tindakannya selama ini.

Meskipun mengambil tidak kisah atau enggan untuk melayan apa yang ditulis dalam e-mel tersebut, Fahrin mencabar penulis berkenaan tampil berdepan dengannya.

“Saya kenal siapa dia (penulis e-mel). Kalau dia berani, jumpa saya. Ini lebih kepada bersifat peribadi dan cubaan untuk membalas dendam. Walaupun digambarkan sedemikian, saya tahu siapa diri saya sebenarnya,’’ ujarnya.

Ditanya mengenai punca yang menyebabkannya berselisih faham dengan Linda di set Sehati Berdansa, Fahrin berkata, perkara tersebut tidak perlu dihebahkan.

“Saya rasa tidak perlulah saya jelaskan punca perselisihan. Sepanjang pengalaman, sampai satu tahap, saya memikirkan bahawa saya perlu bercakap apabila perlu sahaja,’’ katanya.

Banyak bersabar

Sementara itu, Fahrin memberitahu, selama ini, dirinya sudah banyak bersabar tetapi ramai yang tidak tahu menghargai kesabarannya.

Katanya, dia juga sudah banyak mengalah namun dengan ‘serangan demi serangan’ yang dilakukan, ia sedikit sebanyak mencabar maruahnya.

“Nilailah sendiri tahap kesabaran saya melalui kenyataan-kenyataan yang saya buat di media-media.

“Saya akan bersabar selagi boleh tetapi andai ada yang seakan mencabar kerjaya, saya terpaksa menyuarakan isi hati,’’ jelasnya.

Menurut Fahrin, dirinya tidak kisah menerima apa jua kritikan dan kutukan andai ia bersifat membina.

Dalam pada itu, Fahrin turut ditanya mengenai kritikan dirinya sebagai tidak profesional yang digambarkan dalam e-mel berkenaan.

Ringkas menjawab persoalan, Fahrin meminta sesiapa yang menulis emel itu supaya merujuk kepada bosnya iaitu produser Sehati Berdansa.

“Tanyalah sendiri bos saya. Tapi kalau hendak cakap tahap profesional Linda, dia memang profesional,’’ tambahnya.

Sehati Berdansa kini memasuki minggu kelima dengan enam pasangan masih berentap untuk bergelar juara.

Enam pasangan terbabit adalah Sabrina Ali dan Mohamad Shahrin, Khai-Rosma, Amyza Adnan-Khairil Izhar, Sasha-Salyo, LIsdawati-Fauzi Nawawi serta Mazin Ameen Siraj-Ida Chairunisa.

Internet

November 20th, 2008


3 ulasan:

 1. mcm hal la.. x tahu na komen mcm maner sbb hakikatnyerrr mereka ajer yg lebih tahu...

  BalasPadam
 2. Emm! entahlah Ena..; Sejak dulu lagi abg memang kurang minatlah dengan si Linda ni. Mungkin sebab dia pun tak minat kat abg.

  BalasPadam
 3. Komen saya: “tak sungguh orang tak kata, tiada angin masakan daun bergoyang..”

  tetapi sebagai insan biasa, wajar sekali kita menutup mulut bercerita keburukan orang lain.. waima musuh kita sekalipun..

  kesannya sangat besar...Masing-masing ada salah sendiri. Semoga lebih berhati-hati.

  BalasPadam