Translate

Tajaan

Ahad, 31 Januari 2010

MELAYU AKAN PUPUS 50 TAHUN LAGI


Saya amat tetarik satu artikel dalam mastika keluaran bualan Febuari yang bertajuk Melayu akan pupus 50 tahun lagi, pandangan tersebut diluahkan oleh Cikgu Azmi pengerusi TERAS (PERTUBUHAN PENGUPAYAAN MELAYU) dia berkata bahawa apa nasib bangsa Melayu yang pernah dijulang tinggi oleh masyarakat dunia suatu ketika dulu? MELAYU AKAN PUPUS TEGASNYA, apakah akan terjadi kepada bangsa Melayu sesudah mengecapi kemerdekaan 52 tahun dan gejala-gejala sosial yang semakin teruk menular adalah antara contoh penyumbang spesies kepupusan bangsa Melayu dan dia menjangkakan bangsa melayu akan pupus 50 tahun lagi.

Beliau berkata secara zahirnya orang melayu itu masih ujud, tetapi kepupusan bangsa Melayu itu adalah disebabkan bangsa Melayu sudah tidak ada keyakinan untuk ujud sendiri, adat resamnya tidak dihayati, menjadi pameran dan menjadi produk pelancongan.

Satu lagi contoh yang menyebabkan Melayu akan pupus adalah tulisan jawi tidak dipopular semula kepada bangsanya maka tulisan jawi akan pupus dengan sendirinya, Melayu bukan pupus secara fizikal tetapi pada wataknya, sifatnya, bangsanya maka dengan sendiri bangsa Melayu itu kan pupus.

Kesedaran dan perubahan perlu ada pada setiap bangsa Melayu itu sendiri, orang Melayu perlu menghayati erti kemerdekaan selama 53 tahun yang dikecapi oleh orang Melayu. Kita perlu memahami dan menjiwai erti kemerdekaan walaupun tak sempurna kemerdekaan kita dan andai kata kita tidak berubah 50 tahun mendatang adalah fasa yang menentukan hidup dan mati orang Melayu.

Orang Melayu sedang teraba raba, sesungguh pun setiap orang Melayu itu sedar di mana yang tidak kena kepimpinan atau sikap orang Melayu itu sendiri, walaupun bangsa Melayu itu sendiri banyak peluang dan bantuan pelbagai agensi seperti MARA,UDA, RISDA, FELDA dan pelbagai lagi agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang membantu orang Melayu tetapi masyarakat melayu tetap tidak mahu berubah yang makin nampak gahnya adalah intitusi itu pula.

Di bahagian kepimpinan pula perlu ada politik yang jujur tidak kira disebelah pihak mana pun kerana kejujuran politik itu dapat memperhalusi segala dasar kepimpinan dan disalurkan dengan baik dan dicernakan oleh orang Melayu, malangnya ia tidak berlaku lalu dalam organasasi itu ujud kronisme, nepotisme, favouritisme dan kekalutan, perebutan jawatan dan akhirnya penerimaan bantuan pasif (orang-orang Melayu) tidak memperolehi manafaatnya dengan berkesan.

Andai kejujuran politik diterima dan diprektikkan maka sesuatu yang baik akan berlaku, dia juga mengingatkan kata kata pahlawan lagenda Hang Tuah "TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA"itu membawa mesej penting untuk orang Melayu iaitu melayu akan hilang dan perkataan hilang mengambarkan bahawa melayu akan hilang andai tidak berusaha untuk mengekalkan nya.

Dari Blog di internet


Tiada ulasan:

Catat Ulasan