Translate

Tajaan

Jumaat, 12 Februari 2010

Scorpene , Sukhoi dan Altantuya

Kiriman oleh - Obey_one :: Kategori - Apa apa sahaja

Datuk Seri Najib Tun Razak semalam membidas perbuatan segelintir ahli Parlimen pembangkang yang sengaja menimbulkan dakwaan-dakwaan palsu terhadap kerajaan berkaitan komisen pembelian kapal selam Scorpene dan jet pejuang Sukhoi, selain mengaitkan beliau dengan wanita Mongolia yang dibunuh, Altantuya Shaariibuu.


Dalam ucapannya ketika menggulung perbahasan usul ucapan terima kasih atas titah Yang di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Rakyat petang semalam, Timbalan Perdana Menteri menyifatkan tuduhan-tuduhan itu sebagai “satu rekaan yang diatur secara berterusan untuk kepentingan politik bagi mengelirukan rakyat.”

Katanya: “Tindakan ini tidak langsung memikirkan kesan-kesan buruk terhadap imej Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan keselamatan negara… ia dibuat semata-mata untuk membakar hati rakyat dan bukan menegakkan kebenaran.’’

Dalam penggulungannya, antara lain Najib menjelaskan:

- Kementerian Pertahanan tidak pernah membayar komisen sama ada secara langsung atau tidak langsung berjumlah RM500 juta (Euro 114.96 juta) kepada Perimekar Sdn. Bhd. berkaitan pembelian kapal selam Scorpene.

- Harga pembelian pesawat Sukhoi yang berbeza di antara Malaysia dan India disebabkan perbezaan konfigurasi dan bilangan pesawat yang dibeli.

Malaysia membeli hanya 18 buah pesawat Sukhoi menggunakan teknologi Thales dari Perancis manakala India membeli 180 buah pesawat jenis itu dengan 140 buah dibina di India menggunakan teknologi avionik Israel.

- Beliau tidak pernah mengenali apatah lagi berjumpa dengan Altantuya, 28, yang mati dibunuh pada Oktober 2006.

Najib yang juga Menteri Pertahanan berkata, perkara itu telah beberapa kali diperjelaskan, tetapi ada sesetengah anggota pembangkang dengan sengaja cuba mengaitkan nama beliau dalam kes tersebut.

Menghuraikan secara lebih terperinci mengenai kapal selam Scorpene, Najib berkata, pembelian itu dibuat mengikut tatacara pelaksanaan kontrak perolehan peralatan pertahanan negara yang membabitkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga.

“Semua terma dan kelulusan untuk rundingan terus dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan kontrak hanya ditandatangani selepas kelulusan kementerian dan setelah kontrak tersebut dirujuk kepada Peguam Negara,” katanya.

Najib menyifatkan tuduhan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) di Dewan Rakyat kononnya berlaku rasuah dalam pembelian peralatan ketenteraan itu adalah tidak berasas sama sekali.

Ketika beliau berucap, Wan Azizah mencelah bertanya mengapa harga pembelian kapal selam itu oleh India dan Chile lebih murah daripada Malaysia.

Najib menegaskan, perbezaan harga itu berlaku kerana kelainan spesifikasi memandangkan India menggunakan teknologi Israel sedangkan Malaysia menggunakan teknologi Perancis sepenuhnya.

Beliau menjelaskan, kontrak perolehan kapal selam Scorpene itu ditandatangani pada 5 Jun 2002 oleh kerajaan dengan syarikat DCNS dari Perancis dan Navantia dari Sepanyol selaku pembekal kapal selam, manakala syarikat Perimekar bertindak sebagai pembekal perkhidmatan projek.

“Nilai kontrak ialah Euro 1.084 bilion (RM5.5 bilion) yang dibahagi kepada dua iaitu pertama membabitkan kos berjumlah Euro 969.15 juta (RM4.94 bilion) merangkumi pembelian dua buah kapal selam dan latihan untuk warga kapal selam.

“Kedua, ia melibatkan perbelanjaan bernilai Euro 114.96 juta (RM586.3 juta) membabitkan Perimekar untuk perkhidmatan koordinasi dan sokongan kepada Pasukan Projek Kapal Selam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Cherbourg, Perancis dan Cartagena, Sepanyol,” katanya,

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak membuat sebarang rundingan pembelian dengan Perimekar dalam konteks perolehan kapal selam Scorpene.

Syarikat itu, kata Najib, sebenarnya diberi kontrak perkhidmatan sokongan untuk tempoh enam tahun dengan nilai kontrak Euro 114.96 juta (RM586.3 juta).

Pada masa ini, Perimekar baru dibayar sebanyak Euro 95.54 juta (RM487.3 juta).

Najib memberitahu, Perimekar adalah syarikat milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings Berhad dan K.S. Ombak Laut Sdn. Bhd.

Beliau menambah, skop kerja perkhidmatan sokongan yang diberikan oleh Perimekar adalah menyediakan kediaman untuk pasukan pegawai TLDM di Perancis dan Sepanyol.

Penyelenggaraan

“Syarikat itu juga menyediakan pejabat urusan, kediaman serta kelengkapan untuk 156 anggota TLDM dan 30 kakitangan penyelenggaraan pangkalan.

“Ia juga menyediakan insurans, membayar elaun harian bernilai Euro 50 sehari (RM306), membiayai kos penerbangan pergi dan balik bagi setiap anggota pasukan untuk tiga kali setahun serta menyediakan keperluan lain,” katanya.

Di samping itu, kata Najib, Perimekar juga menyediakan perkhidmatan koordinasi dengan memastikan syarikat Malaysia terlibat dalam pembinaan kapal selam serta terbabit dalam program off-set.

Katanya, syarikat itu juga membantu kontraktor utama dalam prosedur kerajaan serta menyelaras latihan krew kapal selam dan menyediakan laporan koordinasi setiap bulan.

Menjawab isu yang ditimbulkan mengenai pembelian Sukhoi, Timbalan Perdana Menteri memberitahu, kerajaan tidak membayar komisen kepada IMT Defence (M) Sdn. Bhd. yang merupakan wakil tunggal syarikat Rosoboronexport dari Rusia dalam pembelian pesawat pejuang Sukhoi.

Sehubungan itu, kata Najib, tuduhan yang dilemparkan oleh wakil rakyat pembangkang bahawa kerajaan telah membayar komisen bagi pembelian kapal selam dan pesawat pejuang Sukhoi adalah tidak benar.

Mengenai pembelian pesawat Sukhoi, beliau berkata, secara prinsipnya, harga pesawat Sukhoi yang ditawarkan oleh Rusia kepada Malaysia tidak banyak berbeza seperti yang ditawarkan kepada India.

Najib yang menjawab isu yang dibangkitkan oleh Lim Guan Eng (DAP-Bagan) berkata, sebelum memuktamadkan harga dengan pihak Rusia berhubung perolehan tersebut, kerajaan telah membuat kajian termasuk perbandingan harga dengan Tentera Udara India.

Sementara itu, menjawab isu lain yang dibangkitkan oleh Wan Azizah bahawa terdapat unsur rasuah dalam kontrak perolehan 27 buah kapal peronda generasi baru TLDM yang dibina di Lumut, Najib menegaskan, perkara itu tidak berlaku.

Katanya, kontrak itu diberikan kepada PSC-Nayal Dockyard kerana kerajaan berhasrat untuk membangunkan industri maritim negara dengan kemudahan infrastruktur yang ada dalam negara.

“Kontrak itu membabitkan pembinaan enam buah kapal dengan nilai RM5.35 bilion, namun syarikat itu gagal memenuhi syarat kontrak dan hanya dua buah kapal yang hampir disiapkan.

“Kerajaan terpaksa meneruskan projek itu dengan LTAT mengambil alih PSC-Naval Dockyard bagi mengelakkan kerugian dan kemudian ditukar nama kepada Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd.,” katanya.

Berikutan itu, kata Najib, kerajaan terpaksa memberi kelulusan kenaikan nilai kontrak daripada RM5.35 bilion kepada RM6.75 bilion iaitu sebanyak RM1.4 bilion bagi memastikan pembinaan kapal itu berjalan lancar.

Beliau berkata, bayaran yang dibuat oleh kerajaan dalam projek itu adalah berasaskan kepada jadual siap kerja bagi keenam-enam kapal yang dibina serentak.

“Kerajaan juga bersetuju untuk mengetepikan bayaran penalti kerana jika dikenakan ia tidak setimpal dengan usaha syarikat Boustead Naval Shipyard menyiapkan pembinaan keenam-enam kapal tersebut,” katanya.

Sumber Dari: www.utusan.com.my

Ps/- Tahniah Dato’ Seri Najib atas penjelasan panjang lebar bersama fakta-fakta penting untuk menjawab fitnah PKR dan lain-lain pembangkang. Sudah naik keletihan bila seharian di momokkan dengan dakyah fitnah didalam ceramah mereka yang pernah aku ikuti.

Aku ingin mengulas seimbas lalu berkaitan isu komisen dan rasuah yang sering dilaung-laungkan PKR terutama melalui ceramah-ceramah politik Anwar Ibrahim dan isterinya Wan Azizah yang mana sebenarnya hanyalah strategik untuk menjatuhkan kredibiliti Najib sebagai bakal Perdana Menteri.

Ditambah pula dengan dengan betapa kurangnya minat media massa (sebelum ini) untuk memfokuskan kebenaran bagi pihak Najib (pasti ada tangan yg mencuit dibelakang tabir) maka orang ramai terutama penyokong pembangkang dan segelintir penyokong UMNO terpengaruh dengan dakyah pembangkang dan termakan hasutan Anwar.

Nampaknya, semenjak lebih kurang sebulan terakhir ini sudah nampak banyak perubahan sikap dikalangan media tempatan untuk memberi ruang kepada kenyataan Najib bagi menjelaskan kekeliruan yang timbul. Adakah cengkaman ‘tangan-tangan ghaib’ sudah kian longgar atau mereka mula mengakui Pak Lah sudah hampir ke penghujung hayat politik?

Dengan penjelasan Dato Seri Najib berkaitan isu ini, sudah sampai masanya untuk penyokong dan pejuang UMNO memulakan kempen membersihkan kembali kredibiliti Dato’ Seri Najib, jangan terikut lagi tarian dan gelek lengok Anwar.

Usaha ini mungkin sukar kerana sesetengah kalangan penyokong dan ahli UMNO didalam minda mereka sudah disetkan untuk melihat Najib sebagai tidak bersih. Itu satu kemenangan besar untuk Anwar kerana berjaya membentuk persepsi negatif orang UMNO terhadap Najib sebelum ini.

Apatah lagi, Anwar dan pembangkang lain tidak bersendirian ketika memomokkan isu tersebut kerana mereka turut dibantu oleh ‘jentera tangan ghaib’ dari dalam UMNO yang sama-sama berkempen membusukkan imej Najib pada pandangan khalayak umum terutama melalui saluran internet.

Selamat kembalikan maruah UMNO di mata masyarakat Malayu dan Malaysia.

2008.

http://www.obeyone.com/


THESIS BERTAJUK: PEMBANGUNAN KETENTERAAN MALAYSIA: KAPAL SELAM SCORPENE.


Berikutan pembelian 2 buah kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia yang berharga RM3.4 bilion (USD$972 juta), berkemungkinan menyebabkan beberapa buah pihak menganggap bahawa pembelian tersebut adalah sebagai satu pembaziran. Namun apabila kita meneliti dan menyelidik akan kepentingan kapal selam tersebut, kita akan mendapati bahawa sebenarnya terdapat banyak faedah terhadap pemerolehan kapal selam tersebut. Negara kita malaysia seharusnya terus bangun untuk bersaing dengan negara2 Asia yang lain dalam proses pembangunan ketenteraan ini. Pembelian kapal selam ini tidak boleh dianggap sebagi perlumbaan senjata atau 'arm race' oleh negara-negara lain. sebaliknya mereka harus menganggap ini sebagai satu pembangunan ketenteraan yang sememangnya begitu sinonim dengan negara-negara membangun dan sedang membangun.

Selain itu, sememangnya negara-negara serantau akan merasa terancam kerana mereka berkemungkinan berada dalam "security dilemma" yang mana mereka menganggap ini sebagai ancaman keselamatan kepada negara mereka. Dengan mengambil contoh negara Singapura, mereka sememangnya berada dalam security dilemma kerana berkemungkinan mereka berasa terancam dengan pemerolehan kapal selam pertama Malaysia ini. Kita perlu sedar bahawa ini bukanlah satu perlumbaan senjata untuk membuktikan siapa hebat dan siapa kuat. Semasa kajian terhadap thesis ini dijalankan, didapati bahawa perairan Singapura telah dijaga dan diawasi oleh tentera marin AS yang mana walaupun negara mereka kecil, tetapi sumber yang berada di ZEE menyebabkan mereka senantiasa berwaspada terhadap sebarang ancaman pihak musuh.

Perlu kita fahami, Malaysia bukanlah sebuah negara yang bersifat ketenteraan, namun ia tidak bermakna Malaysia perlu mengabaikan prinsip dan pembangunan pertahanan dan keselamatan. Hakikatnya agenda pembangunan ketenteraan tetap bergerak seiring dengan aspek-aspek lain dan bagi pihak kerajaan, tumpuan dan keutamaan adalah diberikan kepada aspek pendidikan yang akan menjana kemajuan dan pembangunan negara. Oleh kerana proses pembangunan ketenteraan Malaysia adalah berteraskan kedudukan kewangan dan kemampuan negara yang terhad, ia memerlukan satu bentuk pembangunan ketenteraan yang dapat memberi impak yang sangat besar atau kesan yang maksimum kepada keselamatan dan sistem pertahanan Malaysia.

Namun, perasaan security dilemma itu seharusnya tidak wujud dalam diri mana-mana negara serantau. ini kerana menurut J. J Suh (2006):

Security dilemma is a concept central to explaining various international security phenomena, including arms races. On the one hand, many rationalist scholars usually take the dilemma as an unproblematically inherent part of the anarchic international structure, and use as a starting point from which they investigate the effects that the security dilemma has on state behavior or the ways in which some of those effects can be ameliorated”.

Oleh itu, kepada pihak yang menyatakan bahawa pembelian kapal selam Scorpene ini adalah satu pembaziran, fikir dan renungkan kembali.

Sumber: Abdul Adib Zakaria

International Affairs Management.

-Pembangunan Ketenteraan Malaysia Dalam Melindungi Keselamatan Negara.

Kajian Kes: Kapal Selam Scorpene.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan