1- Keluarkan isi cempedak, kulitnya disiang/dibuang kulit mengerutu bahagian luar kemudian potong2 macam dalam bekas kuning.
2- Lepas cuci bersih, gaulkan kulit cempedak dengan garam lebih kurang 1/2 cawan untuk kulit sebanyak dalam gambar/ sebiji kulit cempedak.
3- Tekan2 / padatkan, kemudian letak sikit air panas suam. Kemudian tutup bekas, simpan dalam seminggu, lagi lama lagi bagus. Dah siap.
5- Racik-racik bawang besar, tumbuk/potong kecil cili padi, tumis. Kemudian campurkan dengan mandai tersebut. Boleh tambah belacan kalau mahu. Nak campur ikan bilis pun boleh, tempe pun boleh ikut selera masing2. Rasanya memang mables.
Tau resipi ni pun dari internet, kebetulan pulak masa buah cempedak meranum, dari dibuang kulitnya baik jadikan lauk sampingan kan...gambar dah siap goreng tu ambil dari http://tulipkasih374.blogspot.com/2009/10/resepi-mandai.html ,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan