Catatan Idanradzi telah ditanda pada gambar Rabiah Misman.
Sambal tumis tempoyak..alaa...PERAK
1) panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis kecil hingga separuh garing.
2) masukkan sebatai serai yang diketuk dan beberapa cili api pedas dan kunyit hidup yang telah ditumbuk. kacau sebentar hingga wangi.
3) masukkan tempoyak, dan sedikit air dan kacau rata. masukkan garam, gula dan perisa. akhir sekali masukkan daun kunyit yang di hiris halus dan kacau hingga pekat dan kering. rasanya harus sedikit masam, pedas dan manis serta wangi daun kunyit...
hidang dengan nasi panas...hmmmm....memang sedap.Respon di Muka Buku- Rahayu Ngatiron Terima kasih kak Rabiah Misman..saya x makan tempoyak...tapi tetap masak untuk suami dan anak2...suka dan puashati bila tgk mereka makan...x toleh kiri kanan...
- Ena Nurliena saya tolak batu n kayu jer..kah3.............so, saya ni bley pegi mane jua sbb xde masalah bab makan..walla!
- Rabiah Misman Tuan Zahirudin Yahya...saya memang hari2 ke MUAR...kerna tmpt kerja saya di TANJUNG AGAS...ST MICROELECTRONIK...
- Emma Umaira Terpulang lah nak masuk atau tidak Rakiah...setengah org tu tak masukkan sbb ikut resepi org dulu2...hehehee
- Catatan Idanradzi tempoyak mentah selalunya yang sedap jika ianya BARU tak masam sangat; masih manis... taruh sambal dah okey; sambalnya biasa saja; tumbuk lada hijau dan ikan bilis tak perlu belacan... gaul tempoyak dengan sambal ini mmg membuka selera... cicah apa ulam pun okey... TAPI kalau tempoyak tu dah LAMA dan masam amat mmg sedap dibuat sambal tumis atau gulai tempoyak; mmg hebat resipi orang kita Melayu; cumanya kita kena hormati mereka yang tak suka tempoyak, mmg baunya kuat rupanya pun tak secantik pizza...
- Catatan Idanradzi samalah budu ramai tak makan sebab tenguk cara buatnya mmg agak merisaukan... sy makan belaka; cincaluk budu sentiasa ada kat rumah tapi lebih suka ianya taruh pelbagai seperti bawang asam cili... kalau dah terdesak lapor; patah-patah cili kat budu pun dah okey... ramai tak tahu budu ni kalau campur dengan durian... sedap eh.
- Catatan Idanradzi Sy sering juga ke Muar sebab anak saudara ramai kat sana... tapi tak tahu di mana port yang sedap masakannya; hari tu makan mee bandung muar dekat bas stop besar tu... ish mmg tak jadi... cair saja kuahnya tak rasa pun mee bandung muar... tapi org ramai sangat kat situ... Rabiah Misman.
- Catatan Idanradzi Emm bila ke Muar ingatlah apak di AC Mizal tu; tak tahu pun mana rumahnya di Muar tu; apak AC tu pangkat abg tiri sy; semasa apak AC tu umur 3 BULAN arwah apak sy yang jaga; katanya rumah mereka besar agam... tak pernah sampai sbb tak dipelawa... biarpun masa AC kecil sy sering ke rumahnya.. dah AC tu pangkat anak saudara; Masa dia tak popular mana pernah datang ke teratak sy ni... sekarang dia pun pasti tak kenal sy.
- Catatan Idanradzi tempoyak yang lama jangan dibuang simpan dalam botol kaca kedap udara simpan di peti ais; bila musim durian taruhlah durian baru gaulkan pasti rasanya akan sedap...
- Catatan Idanradzi Sy pernah makan Mee Bandung Muar di Hentian Rehat PLUS sekitar Johor tak pasti kat mana mmg sedap biarpun tak banyak mana ramuan dalam meenya... janji kuahnya sedap mmg menyelerakan... sampaikan org rumah bungkus untuk jadi ole-ole keluarga di rumah. (Restoran Jejantas Air Keruh kurang sedap)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan